اتاق عمل
گسترش مراکز بیمارستانی دارای اتاق عمل جراحی و نیاز روزافزون به افراد کاردان برای اداره اتاقهای عمل جراحی، بیانگر نیاز جامعه به تکنسین اتاق عمل است. افرادی که میتوانند درمسائل فنی، پزشکان جراح را یاری دهند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در اتاق عمل به جراحان کمکهای لازم فنی را ارائه دهند. همچنین این دسته از متخصصان میتوانند وسائل جراحی و استریل را جهت استفاده آماده نمایند و اداره اتاق عمل را به عهده گیرند.
تاریخچه رشته
در سراسر دنیا برنامه اتاق عمل به دو صورت ارائه می شود در حالت اول دانش آموختگان رشته کارشناسی پرستاری ( پس از کسب مدرک لیسانس ) در یک دوره یک تا دو ساله برای ورود به اتاق عمل آموزش می بینند در مرحله دوم دانشجویان در مقطع کاردانی آموزشهای عمومی دوره اتاق عمل را می گذرانند و برای ایفای نقش به عنوان فرد سیار و اسکراب ( دست شسته ) آماده می شوند و سپس در صورت تمایل در یک دوره یک و نیم الی دو و نیم ساله برای ایفای نقش به عنوان کمک اول جراح آماده می شوند به عنوان مثال با نگاهی به انجمن پرستاران دانشگاه کارولینسکا مشخص می شود که پرستاران پس از طی دوره کارشناسی و اخذ پروانه کار به صورت RN 1 می توانند با گذراندن یک دوره دانشگاهی مصوب به مدت ۴۵ هفته ( تقریباٌ یک سال ) مدرک تحصیلی پرستار اتقا عمل دریاف ت نموده و به عنوان یک فرد با تجربه در اتاق عمل مشغوول به کار گردند .
و یا در کالج پرستاری اطاق عمل استرالیا ، پرستاران پس از دوره کارشناسی و اخذ پروانه کار بصورت RN می توانند طی یک دوره دانشگاهی مصوب با گذراندن ۲۷ موضوع درسی بصورت پرستار متخصص قبل و حین و بعد از عمل در نقش های پرستار بیهوشی ، پرستار سیرکولیت ، پرستار تجهیزات ، کمک جراح ، پرستار ریکاوری و بعد از عمل و پرستار بررسی و شناخت و آموزش به بیمار قبل از عمل فعالیت کنند .
نظری بر استاندارهای مراقبت از بیمار در انجمن پرستاران اطاق عمل آمریکا نیز نشان می دهد که دانشجویان دوره های تکنسین اطاق عمل می توانند تا دوره های تخصصی بالاتر ادامه تحصیل دهند ، با ذکر این نکته که افراد هر گروهی شرح وظایف خاص خود را دارند و نقش افرادی که دوره تخصصی را طی کرده اند با تکنسین اطاق عمل تفاوت دارد .
با نگاهی بر استاندارهای انجمن تکنولوژیست های جراحی (AST)1 نیز مشاهده می شود . که افراد شاغل د راتاق عمل دارای مدارک متفاوتی می باشند بهعنوان مثال تکنولوژیست های جراحی برای ایفاء نقش اسکراب در سه سطح ۱،۲ و ۳ آموزش می بینند در سطح اول فرد در عملهای عمومی وارد می شود در سطح دوم می تواند در عملهای تخصصی تر ایفاء نقش نماید و در سطح سوم فرد در حوزه مدیریت نیز وارد می گردد .
مطابق استاداندارهای این انجمن « کمکهای اول جراحان » نیز در سه سطح پایه ، عمومی و تخصصی فعالیت م یکنند که « کمک اول جراح » می تواند یک پزشک ، یک پرستار دوره دیده اطاق عمل ( پرستار با مدرک RN که دوره اطاق عمل را گذرانده ) و یا یک تکنولوژیست جراحی که یک دوره آموزشی اضافه ( ۵/۱-۵/۲ساله ) گذرانده است و دارای مجوز کار و مدرک برای ایفای نقش کمک اول جراح است باشد .. این انجمن که توسط دانشکده جراحان آمریکا ، انجمن بیمارستانهای آمریکا ، انجمن پرستاران اطاق عمل پایه گذاری شده ، نیز در پیشنهادات خود اعلام نموده که برای تکنسینهای جراحی دوره های مقدماتی حداقل مدرک فوق دیپلم و برای دوره های پیشرفته و نیز « کمکهای اول جراح » کسب مدرک لیسنانس ضرورت دارد .
رشته اتاق عمل در ایارن کاردانی بین سالهای ۱۳۶۶ تا ۱۳۸۰ در دانشکده های مختلف سطح کشور راه اندازی گردید . این رشته دد ردانشکده های پیراپزشکی و یا پرستاری به دانشجویان ارائه می گردد . در این دانشکده گروه اتاق عمل متولی اداره دانشجویان در رشته کاردانی اتاق عمل می باشد .
در کشور ایران تاکنون رشته ای مشابه رشته کارشناسی اتاق عمل وجود نداشته است . و دانشجویان در دروه های کاردانی اطاق عمل شروع به تحصیل نموده ، و در صورت تمایل به ارتقاء علمی و عملی خود با شرکت در کنکور کارشناسی ناپیوسته بهعنوان پرستار در اطاق عمل یا سایر بخشها مشغول به کار می شوند .
ارزشهای حاکم بر رشته
با توجه به این کته که بیمار بهعنوان یک انسان قادر است به طور مستقل روش درمانی مورد نظر خود را انتخاب کند ، دانش آموختگان قادر خواهند بود با تاکید بر عدالت اجتماعی و برابری انسانها و با توجه به ارزشهای حاکم بر جامعه اسلامی ، اصول اخلاقی و اعتقادی حرمت بیمار را به عنوان بک انشان ویژه که دارای خصوصیات جسمی ، روانی و عاطفی خاص خود می باشد در سر تا سر طول عمل جراحی از ابتدای پذیرش تا ترخیص از اتاق عمل حفظ کنند و با جلب اعتماد بیمار به عنوان یک حامی ، یک ارتباط شگفت انگیز انسانی را حفظ کنند .کاستن از سطح اضطراب بیمار قبل از جراحی و رفع نیازهای همه جانبه او کلید پیشگیری از بسیاری از عوارض ناشی از دریافت بیهوشی می باشد و این امر تنها از دستهای پر توان نیروهای آگاه و متبحر اتاق عمل بر می آید
رسالت رشته
رسالت آموزش رشته اتاق عمل در مقطع کارشناسی پیوسته تربیت نیروی انسانی آگاه ، متعهد و کارآمد است که با کسب توانائیهای حرفه ای در اتاق عمل و بهره مندی از دانش و یتکنولوژی روز خدمات مورد نیاز مراقبتی و آـموزشی مقرون به صرفه را در بالاترین سطح استاندارد جهت تعمیم ، حفظ و ارتقاء سطح سلامت بیمار و جامعه ارائه دهند . این امر از طریق توسعه دانش ، آموزش و پژوهش در رشته کارشناسی اتاق عمل میسر می باشد . با تربیت این نیروها مراقبت مطلوب و اثر بخش از بیماران در مراحل قبل ، حین و بعد از عمل به خصوص در جراحیهای تخصصی و انواع اسکوپی ها ، کنترل و پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی ، ایجاد شرایط مناسب روحی برای بیماران و نگهداری مناسب از دستگاهها و تجهیزات پزشکی مقدور خواهد بود.
بهترین مشاور کنکور و انتخاب رشته شیراز
مهندس صادق طاهری
۰۹۱۷۴۴۵۷۱۴۴
ضرورت وجود حرفه و ارتقاء حرفه ای
امروزه بیش از پیش نقش پرسنل جراحی آموزش دیده در سیستم بهداشتی درمانی مشخص شده است تکنولوژیستهای اتاق عمل عضو مهمی از تیم بهداشتی بوده که در تماس نزدیک با جراحان ، متخصصان بیهوشی و پرستاران در راستای تامین مراقبتی مطلوب برای بیماران فعالیت می کنند .عملکرد انسانی و شایسته حرفه های مراقبتی دانش و مرهارت وسیعی می طلبد و از آنجا که سنگ زیربنایی رشد و توسعه یک حرفه ، آموزش آن حرفه می باشد ، پرسنل اتاق عمل نیز مانند سایر اعضاء سیستم بهداشتی درمانی نیازمند اجرای استانداردهای آموزشی می باشند . انتظار می رود که تا سال ۲۰۱۳ میزان نیاز به تکنولوژیستهای اتاق عمل سریعتر از حد متوسط افزایش یابد ( یک افزایش ۲۱ -۲۵ درصدی) علت این امر افزایش تعداد و انواع اعمال جراحی و رشد جمعیت و نیز افزایش میزان سالمندی است ( زیرا افراد سالمند نیاز به اعمال جراحی بیشتریر دارند) از سویی پیشرفت سریع تکنولوژی پزشکی موجب تغییرات چشمگیری در زمینه تکنولوژی جراحی می گردد . پیشرفتهای تکنیکی مانند تکنولوژی فیبرهای نوریو یا لیزر موجب ایجاد تکنیکهای جراحی جدیدید م یشود و اتاق عملهای آینده برای تطابق با کامپیوترها ، لیزرها ، فیبرهای نوری ، الکترونیک و رباطها به منظور انجام مراقبات روتین بیمار آماده می شوند . لذا تغییرات وسیع و چشمگیر موجود در تکنیکهای جراحی نیازمند هم سطح شدن تکنسینهای جراحی با نقشها و وظایف جدید بوده و برنامه آموزشی کنونی برای برآوردن نیازهای پرسنل اتاق عمل در آنیده کافی نخواهد بود . بنابر این تکنولوژیستهای اتاق عمل باید برای این جالشهای در حال پیشرفت و تغییر آماده شوند . در حال حاضر دانش آموختگان مقطع کاردانی از فرصت و موقعیت مناسب برای کسب دانش لازم به ویژه در اعمال جراحی تخصصی برخوردار نمی باشند و تنها با ادامه دوره کارشناسی اماکن دستیابی به بخشی از مهارت و دانش مورد نظظر را پیدا خواهند نمود .بسیرای از دانش آموختگان مقطع کاردانی علاقه مند به ادامه تحصیل در رشته اتاق عمل می باشند ولی در صورت تمایل به ارتقاء علمی و عملیی خود با شرکت در کنکور کارشناسی ناپیوسته به عنوان پرستار در بخش یا اتاق عمل مشغول به کار می شوند . ولی با بررسی رنامه آموزشی پرستاری ناپیوسته مشاهده می شود که در این برنامه دروس تخصصی اتاق عمل ارائه نمی گردد . و از سویی با مقایسه نمودن شرح وظایف پرستار اتاق عمل با کرادان اتاق عمل تفاوت چشمگیری مشاهده نمی شود . درخواستهای ارسالی متعدد تکنسینهای اتاق عمل به دانشگاههای سراسر کشور مبین بر فراهم نمودن امکان اتقاء حرفه ای دال بر نیاز آنان به این ارتقاء می باشد . نظرسنجی و جلسات متعدد با جراحان گروههای مختلف دانشگاهی نیز بیان کننده نیاز آنان به همکاری با پرسنلی با دانش و مهارت بیشتر می باشد .
چشم انداز رشته
بر اساس این برنامه آموزشی در ده سال آینده همگام با پیشرفت سریع تکنیکهای جراحی و انجام اعمال جراحی رباتیک ، فراگیران این رشته طبق استانداردهای انجمن جهانی تکنولوژیستهای جراحی آموزش خواهند دید
دانش آموختگان این رشته جایگاه خود را در عرصه های مختلف جراحی مشخص و تثبیت خواهند نمود و نه تنها به عنوان یک کارشناسس مسایل عمومی اتاق عمل بلکه به صورت اختصاصی نیز قادر به ارائه خدمات اثر بخشی و مقرون به صرفه در جهت اعتلای سطح سلامت جامعه و بهبود کیفیت اعمال جراحی خواهند بود و در سطح کشور و بین المللی مطرح خواهندد شد .
اهداف کلی دوره
برنامه دوره کارشناسی پیوسته اتاق عمل به منظور تربیت افراد متعهد و مسئول است که بتوانند همگام با گسترش و توسعه تعداد جراحی ها و تکنولوژی جراحی با ارئه بهترین خدمات منطبق با اصول عملی پیشرفته ، پاسخگوی نیازهای بهداشیت درمانی جامعه باشند .
لذا هدف از این دوره آموزشی ارتقاء دانش ، نگرش و مهارت افراد (تکنولوژیستهای اتاق عمل ) برای ایفای نقش حرفه ای خود در زمینه های زیر می باشد :
- توانایی آماده سازی محیط اتاق عمل با تکنیکهای آسپتیک(استریل و ضضد عفونی) را داشته باشد .
- اصول صحیح پوزیشن دادن ( وضعیت دادن به بیمار ) را بکار برد .
- دید کافی از محل عمل در طول جراحی ( با کمک رترکتورها، گازها و ساکشن)
- تکنیکهای مناسب برا یکمک به جراح در هموستاز(بندآوردن خونریزی ) را بداند.
- با پیش بینی نیازهای جراح به عمل جراحی سرعت بخشد .
- دانش لازم در مورد آناتومی وفیزیولوژی نرمال وپاتولوژیک داشته باشد.
- دانش لازم در مورد شرایط اورژانس داشته باشد.
- با رعایت نکات ایمنی اتاق عمل حافظ وسایل و تجهیزات اتاق عمل باشند و شرایط ایمنی برای بیمار و سایر افراد اتاق عمل فراهم نمایند .
- مهارتهای سازماندهی بالایی داشته باشد .
- دانش و عملکرد کافی در مورد مفاهیم پایه مراقبت از بیمار و تکنیکهای جراحی داشته باشد .
- به منظور فراهم نمودن مراقبت مطلوب از بیمار اصول آسپتیک(استریل و ضدعفونی) را بطور عملی بکار برد .
- توانایی ایفای نقش فرد اسکراب(دست شسته) را در همه اعمال جراحی پایه و اعمال جراحی تخصصی داشته باشد
- رفتار پاسخ گویانه و نگرش حرفه ای در مورد انتظار از یک فرد در حرفه بهداشتی – درمانی را داشته باشد .
- دانش و توانایی لازم در مورد انجام مهارتهای مرتبط به فرد سیار را داشته باشد .
بهترین مشاور کنکور و انتخاب رشته شیراز
مهندس صادق طاهری
۰۹۱۷۴۴۵۷۱۴۴
نقش دانش آموختگان در نظام بهداشتی
دانش آموختگان می توانند در نقشهای مراقبتی ، ارتباطی ، پژوهشی انجام وظیفه نمایند .
وظایف حرفه ای دانش آموختگان
وظایف حرفه ی در نقش مراقبتی
اگرچه نقش مراقبتی فرد سیار ، کمک اول و فرد اسکراب (دست شسته) با یکدیگر همپوشانی دارد و کاملا قابل تفکیک از یکدیگر نمی باشند ولی به طور کلی می توان نقشهای مراقبتی این افراد را به صورت زیر بیان نمود :
الف ) وظایف حرفه ای به عنوان فرد سیار (Circulate)
آماده نمودن اتاق عمل ، انتقال بیمار به اتاق عمل ، کمک به پوزیشن دادن ( وضعیت دادن به بیمار) ، پرپ بیمار ( ضدعفونی نمودن محل عمل ) ، فراهم نمودن لوازم و تجهیزات اضافی لازم در طول انجام عمل جراحی و ارزیابی مداوم شرایط اتاق عمل و برآورده نمودن نیازهای تیم جراحی است .
ب) وظایف حرفه ای به عنوان کمک اول جراح
فراهم نمودن دید مناسب جهت محل عمل برای جراح (با کمک رترکتورها ، گازهای و ساکشن )، همکاری در هموستاز ( بندآوردن خونریزی) ، پانسمان و سایر عملکردهایی که به جراح در انجام یک عمل صحیح همراه با نتایج مطلوب کمک می کند.
وظایف حرفه ای به عنوان اسکراب(دست شسته)(STSR)
تکنولوژیستهای جراحی برای ایفای نقش اسکراب در سه سطح ۱ ،۲ و ۳ فعالیت می کنند . در سطح اول فرد وارد عملهای عمومی می شود و در سطح دوم میتواند در عملهای تخصصی تر ایفای نقش نماید و در سطح سوم فرد در حوزه مدیریت نیز وارد شود .
به طور طبیعی تکنولوژیست اتاق عمل در یک وضعیت استریل در طول عمل جراحی عمل می کند ، همچنین بسیاری از وظایف غیر استریل ( وظایف فرد سیار) را در طی یک روز کاری انجام می دهد .
فرد اسکراب (دست شسته ) در سه مرحله مراقبت از بیمار با حداقل نظارت اعضای تیم جراحی فعالیت می کند برخی از وظایف اسکراب ( دست شسته) در هر مرحله از مدیریت بیمار عبارتند از :
الف) قبل از عمل جراحی
- آماده کردن اتاق عمل
- جمع آوری تجهیزات و وسایل لازم
- ایجاد و حفظ محیط استریل
- بازکردن وسایل استریل
- اسکرابشدن (دست شسته) وپوشیدن گان و دستکش استریل
- سازماندهی محیط استریل مورد استفاده
- شمارش موارد ضروری
- کمک به تیم جراحی در طول وارد شدن به محیط استریل
- آشکار ساختن محل عمل با شانهای استریل
ب) در طول عمل
- حفظ محیط استریل
- دادن وسایل و تجهیزات به جراح و کمک جراح بر اساس نیاز آنها
- ارزیابی و پیش بینی نیازهای بیمار و جراح و فراهم نمودن موارد ضروری بر اساس نیاز
- شمارش موارد ضروری
- مراقبت از نمونه ا
- کاربرد پانسمان
ج) بعد از عمل
- حفظ محیط استریل تا زمانی که بیمار انتقال داده شود
- حذف وسایل و تجهیزات مصرف شده از اتاق عمل
- مراقبت و نگهداری از وسایل و تجهیزاتی که مجدداً استفاده می شود.
- انتقال بیمار جراحی شده از اتاق عمل به اتاق بهبودی
- آماده سازی اتاق عمل برای بیمار بعدی
وظایف حرفه ای در نقش ارتباطی:
- ارتباط درمانی و آرامش بخش با بیماران
- ارتباط با واحدهای مختلف اتاق عمل مانند آزمایشگاه ، بانک خون ، رادیولوژی ، مهندسی پزشکی ، بازاریابان محصولات و تجهیزات پزشکی و …
- ارتباط با دفتر پرستاری و سیستم اداری بیمارستان
وظایف حرفه ای در نقش پژوهشی:
- مشارکت و همکاری با نظام سلامت در انجام پژوهش در زمینه های مختلف مربوط به حرفه
- بررسی و شناختت نیازهای مراقبتی و حمایتی بیماران در اتاق عمل از طریق همکاری با اقدامات پژوهشی .
- همکاری با سایر اعضاء تیم سلامتت د رجهت انتشار و به کارگیری نتایج پژوهش
- بررسی و شناسایی مشکلات مربوط به حرفه
- نظارت و ارزیابی فعالیتهای انجام شده توسط گروه اتاق عمل و نتایج حاصل از آن
- نظارت و ارزیابی میزان دستیابی به اهداف
بهترین مشاور کنکور و انتخاب رشته شیراز
مهندس صادق طاهری
۰۹۱۷۴۴۵۷۱۴۴
استراتژی اجرای برنامه آموزشی
بر حسب نوع کلاس و تعداد دانشجویان ، استراتژی آموزش تلفیقی از استاد محوری و دانشجو محوری است که دارای مشخصات زیر می باشد :
- ادغام دروس تئوری و عملی و بهبود سطح مهارتهای دانشجویان در راستای پیشگیری از بیماریها و ارتقاء سلامت
- تداوم فعالیت دانشجویان برای اجرای سمینار ، پروژه و کنفرانسهای مرتبط با رشته
- تقویت و توسعه سیستم اطلاع رسانی و ارتباط با مراکز علمی دنیا
- کمک به تامین حقوق بیماران و حفظ و ارتقاء سلامت آنان در حد مطلوب
- کاربردی نمودن رشته در زمینه های تحقیقاتی ، تداون آموزشها ، پروژها و …
- ایجاد زمینه رقابتهای علمی برای دانش آموختگان رشته اتاق عمل
- ایجاد انگیزش برای دانش آموختگان مقطع کاردانی اتاق عمل
طول دوره تحصیل در مقطع کارشناسی پیوسته در رشته اتاق عمل
طول دوره تحصیل در مقطع کارشناسی پیوسته در رشته اتاق عمل ۴ الی ۵ سال می باشد.در رابطه با تعداد واحد های رشته اتاق عمل در مقطع کارشناسی پیوسته نیز لازم است بدانید که تعداد کل واحدهای این رشته شامل ۱۳۰ واحد است که ۲۰ واحد مربوط به دروس عمومی، ۸۴ واحد مربوط به دروس پایه ،اختصاصی و کارآموزی و ۲۴ واحد هم به کارآموزی در عرصه اختصاص دارد.در جدول زیر می توانید دروس اصلی و تخصصی رشته اتاق عمل را مشاهده نمایید.
در این مدت دانشجویان باید تعداد ۱۳۰ واحد را بصورت دروس عمومی ، پایه و … بگذرانند
دروس عمومی : ۲۲ واحد
دروس پایه ، اختصاصی و کاراموزی : ۸۴ واحد
کاراموزی در عرصه : ۲۴ واحد
دروس اصلی و تخصصی:
تکنیک اتاق عمل عمومی، فن پرستاری، فیزیولوژی، تشریح، شیمی آلی و بیوشیمی، بهداشت فردی و همگانی، انگلشناسی و میکروبشناسی، داروشناسی عمومی و تخصصی، جراحی عمومی و تخصصی، اصطلاحات پزشکی و اصطلاحات رایج در اتاق عمل، کارآموزی عمومی، جراحی زنان و زایمان، بیماریهای داخلی، آسیبشناسی، فیزیک پزشکی و کاربرد آن در اتاق عمل، خونشناسی و انتقال خون، بیهوشی، روشهای احیاء قلبی و ریوی، روانشناسی، کارآموزی در عرصه.
کدام دانشگاه ها در رشته اتاق عمل دانشجو می پذیرند؟
- دانشگاه علوم پزشکی ایران
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی قزوین
- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
- دانشگاه علوم پزشکی یزد
- دانشگاه علوم پزشکی بابل
- دانشگاه علوم پزشکی گیلان
- دانشگاه علوم پزشکی فسا
- دانشگاه علوم پزشکی اراک
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شاهد تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
اتاق عمل جزو رشته های کارشناسی زیرگروه ۱ تجربیه و پذیرشش به صورت بومی گزینی استانیه یعنی ۸۰ درصد بومی های همون استان و ۲۰ درصد از استان های دیگه قبول میشن. طول دوره تحصیلش ۴ ساله و رشته ستاره دار هم هست یعنی از هر جنسیت چه دختر و چه پسر باید حداقل ۳۰ درصد توو کلاس باشن مثلا اگه یه کلاس ۳۰ نفر باشه باید حداقل ۹ تاش پسر و حداقل ۹ تاش دختر باشه و کمتر از این تعداد از هر کدوم از این دو جنسیت نباشه.
ظرفیت پذیرش اتاق عمل در دانشگاه ها
حدود ۶۵ دانشگاه دولتی روزانه و پردیس خودگردان هر سال نزدیک به ۱۴۰۰ نفر دانشجوی اتاق عمل پذیرش میکنن.
اتاق عمل هم مثل هوشبری جزو ۱۱ رشته ای هست که طرح اجباری دارن و بعد از اینکه درسشون تموم شد باید حدود ۲ سال برن طرح. البته در شرایط خاصی میشه از طرح معاف شد .
بهترین مشاور کنکور و انتخاب رشته شیراز
مهندس صادق طاهری
۰۹۱۷۴۴۵۷۱۴۴
آخرین رتبه اتاق عمل دانشگاه دولتی
در مورد رتبه قبولی کارشناسی اتاق عمل بستگی به این داره کدوم دانشگاه مدنظرتون باشه، روزانه یا ظرفیت مازاد یا پردیس رتبه هاشون با هم فرق داره، رتبه زیرگروه ۱ شما و اینکه منطقه چند هستید تو قبولیتون تاثیر داره و یه عامل خیلی مهم دیگه اینکه بومی کدوم استان باشید چون هوشبری بومی گزینی استانی داره. مثلا اتاق عمل روزانه دانشگاه علوم پزشکی تهران واسه بومی های استان تهران منطقه ۱ تا حدود رتبه ۴۰۰۰ منطقه، واسه منطقه ۲ بومی تا حدود رتبه ۸۰۰۰ ، و واسه بومی های منطقه ۳ تا حدود ۳۰۰۰ منطقه معمولا میتونن قبول بشن. دانشگاه های دیگه رتبه های بعد از اینها هم میتونن قبول بشن به شرطی که بومی اون استان باشن.
ضمنا اتاق جزو رشته های بورسیه ارتش هم هست و امسال ۸ نفر اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی ارتش پذیرش داره. البته مصاحبه و یه سری شرط های خاص واسه قبولی دارهتنها نقص عضوی هم که واسه قبولی رشته هوشبری قابل قبول هست یک گوش هست. اگه کسی غیر از این نقص عضو واضحی داشته باشه بهش اجازه نمیدن بره رشته اتاق عمل بخونه.
نمونه کارنامه کنکور
دانشگاه هایی نظیر علوم پزشکی تهران ، مشهد ، اصفهان ، شیراز ، شهید بهشتی تهران ، ایران و … این رشته را ارائه میدهند
در زیر کارنامه های اخرین افراد قبول شده در این رشته و نیز دانشگاه تهران را نشان میدهد :
منطقه ۱ : رتبه ۳۳۸۰
ادبیات فارسی ۳۴٫۷%
عربی ۶۹٫۴%
معارف ۶۵٫۴%
زبان ۶۳٫۹%
زمین شناسی ۱۶%
ریاضیات ۲۶٫۷%
زیست شناسی ۳۶٫۷%
فیزیك ۲۵٫۶%
شیمی ۴۲٫۹%
منطقه ۲ : رتبه ۷۰۰۰
ادبیات فارسی ۲۱٫۴%
عربی ۶۰%
معارف ۶۰%
زبان ۴۳٫۱%
زمین شناسی ۰%
ریاضیات ۳۵٫۶%
زیست شناسی ۲۸٫۷%
فیزیك ۲۱٫۲%
شیمی ۵۰٫۵%
منطقه ۳ : رتبه ۴۵۰۰
ادبیات فارسی ۶۴%
عربی ۴۸%
معارف ۳۸٫۷%
زبان ۴٫۲%
زمین شناسی ۰%
ریاضیات ۱۲٫۳%
زیست شناسی ۲۸%
فیزیك ۲۲٫۳%
شیمی ۶۸٫۶%
بهترین مشاور کنکور و انتخاب رشته شیراز
مهندس صادق طاهری
۰۹۱۷۴۴۵۷۱۴۴
سختی ها و مشکلات شغل اتاق عمل
کارشناس اتاق عمل در خیلی از عمل ها باید چند ساعت سرپا کنار جراح داخل اتاق عمل باشه. آرتروز و کمردرد ممکنه بعد چن سال بیاد سراغ اینجور افراد. شما چند ساعت گاهی باید سر پا باشید از نظر توان جسمی نباید خیلی ضعیف باشید. خطر آلوده شدن به بیماری های واگیر دار رو داره، باید گاهی خون و اعضای داخلی بدن انسان رو می بینید، بوی بد داخل اتاق عمل رو می شنوید، بریدگی، زخم، عفونت، که باید بتونید همه اینها رو تحمل کنید.
بازا کار و درآمد رشته اتاق عمل
درآمد کارشناس اتاق عمل به چند عامل بستگی داره مثلا کسی که سالهای تجربه و سابقه داره درامدش معمولا بیشتر از کسی هست که تازه فارغ التحصیل شده. اینکه کجا کار کنه بیمارستان دولتی یا خصوصی، کلینیک، شرکت های وارد کننده تجهیزات پزشکی همه اینها درامدشون فرق داره. اینکه کارشناس اتاق عمل چه مهارت هایی داره، چند جا داره کار میکنه میتونه درامدش رو کم و زیاد کنه. اما اکثر کارشناس های اتاق عمل الان تو همون اتاق های عمل مشغول کار هستن.
داخل هر اتاق عمل هم تکنسین هوشبری و پزشک متخصص بیهوشی باید باشه و هم پزشک جراح و تکنسین اتاق عمل باید باشن. ولی بازارکار اتاق عمل نسبت به هوشبری بهتره چون داخل هر اتاق عمل حداقل یک کارشناس هوشبری باید باشه ولی حداقل دو کارشناس اتاق عمل لازم داره. ولی خب در مقایسه با پرستاری بازار کارش اونجور هم نیست دیگه. هر چند مزایای خودشم داره نسبت به پرستاری مثل اینکه ساعت کاریش مشخص تره و معمولا شیفت شب نداره.
تکنسین های اتاق عمل چون دستیار پزشک جراح هستن کم کم بعضی کارهای جراحی رو حین عمل یاد میگیرن و پزشک جراح واسه انجام این کارها بعضی وقتا درصدی جدا از حقوقش بهش میده که میتونه درامدشون رو ببره بالاتر.
اگه خود حقوق اتاق عمل رو تنها بخواهیم بگیم تو بیمارستان ها الان حدود ۲ میلیون تومانه ولی کارانه هاشو خیلی میتونه با هم فرق کنه از حدود ۳۰۰ هزار تومان کارانه دارن تا بعضی ها نزدیک ۳ میلیون تومان در ماه. کارانه جدای از حقوقه.
بعضی کارشناس های اتاق عمل هم با شرکت های تجهیزات پزشکی کار میکنن. ممکنه فقط بازاریاب باشن یا نه به عنوان کارشناس و اپراتور همراه اون تجهیزاتی که شرکت میفرسته برن بیمارستان یا اون مرکز درمانی و واسه هر سرویسی که میدن یه هزینه جداگانه علاوه بر حقوقشون بگیرن. بعضی ها هستن الان درآمدهای خوبی از همین راه دارن.
ادامه تحصیل در رشته اتاق عمل
اتاق عمل هم کاردانی داره هم کارشناسی و هم کارشناسی ارشد. ولی کارشناسی ارشدش فقط پارسال فقط دو دانشگاه سرجمع ۱۵ نفر پذیرش داشتن دانشگاه ایران و اصفهان. کسانی که لیسانس هوشبری یا پرستاری دارن هم میتونن کارشناسی ارشد اتاق عمل بخونن. از طرفی کسی که لیسانس اتاق عمل داره میتونه یه رشته غیر از ارشد اتاق عمل ادامه تحصیل بده مثل ارشد پرستاری مراقب های ویژه که البته ۲ سال سابقه کار میخواد، ارشد علوم تغذیه، آموزش بهداشت، علوم تشریحی، فیزیولوژی و چند رشته دیگه.
این رشته مناسب چه کسانی است؟
با توجه به طولانی بودن زمان برخی جراحی ها، علاقه مندان به رشته ی اتاق عمل باید از انگیزه و توان جسمی نسبتا بالایی برخوردار باشند.
بهترین مشاور کنکور و انتخاب رشته شیراز
مهندس صادق طاهری
۰۹۱۷۴۴۵۷۱۴۴