هر آنچه باید درباره مشاوره و برنامه ریزی بدانیم
مشاور تحصیلی چه کمکی به ما می کند؟
مهم ترین بخش کار یک مشاور تحصیلی برنامه ریزی دقیق و هدفمند بر اساس سبک، شخصیت، موقعیت و… یک دانش آموز است، یعنی برنامه هر فرد با دیگری باید تفاوت هایی داشته باشد که این تفاوت ها ریشه در شخصیت دانش آموز دارد. اما کار یک مشاور تحصیلی فقط برنامه ریزی نیست !
چند مورد از کارهای که یک مشاور تحصیلی می تواند انجام دهد به شرح زیر است :
• ارائه منابع مطالعاتی با توجه به سطح دانش آموز
• ارائه بهترین تکنیک ها برای بهبود مطالعه
• تنظیم جلسات آنلاین یا حضوری بر اساس نیاز دانش آموز برای حل مشکلات درسی یا بعضا غیر درسی دانش آموز
• ارائه روش های برای تنظیم خواب
• ارائه روش های برای تقویت حافظه
• پیگیری گزارش کار دانش آموز و تحلیل تکنیکال آن
• تنظیم اهداف بلند مدت ، میان مدت ، کوتاه مدت دانش آموز
• پاسخ علمی و برخورد مناسب با چالش های ذهنی دانش آموز
• ارائه روش های برای کاهش استرس و اضطراب دانش آموز
• ارائه تکنیک های علمی برای مدیریت بهتر سر جلسه آزمون و…
ویژگی های یک برنامه خوب چیه؟
• منحصر به فرد بودن
برنامه هر فرد باید طبق عادتها و انگیزهای فردی و شخصیتی همان فرد باشد. پس برنامه شما و صمیمی ترین دوستتون هم نمیتونه مثل هم باشه!
• انعطاف پذیری
ممکنه یه روز نتونی ساعت ۸ بیدار شی ! ۸:۳۰ بیدار شدی و برنامه ریزی کرده بودی ساعت ۸ بیدار شی، الان که نباید زانوی غم بغل کنی، باید به خودت بگی از اون طرف اگه قرار بود ۱۲ ظهر تموم باشم الان ۱۲:۳۰ تمومم .
یا مثلا یه روز سرما خوردی نتونستی برنامتو اجرا کنی . یعنی دیگ کلا عقب افتادی! نخیر باید حتما یه تایم برای عقب افتادگی ها در نظر بگیری. پس یکی از ویژگی های برنامه ریزی انعطاف پذیری در برنامه است.
• هدفمندی
برنامه ریزی باید طبق سه هدف کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت چیده شود. یعنی علاوه بر توجه به بودجه بندی آزمون باید توجه به پیشروی در ماه، رسیدن به فعالیت های کلاسی و تمرین و… هم داشته باشیم.
• واقع بینانه و به دور از توقع بی جا
یه نفر که روز اول باشگاهش هست نمیتونه دمبل ۵۰ کیلویی بزنه که! باید از دمبل ۵ کیلو شروع کنه، شما هم که نمیتونی روز اول برنامه ات ۱۲ ساعت بخونی! حتی اگه بخونی هم پیوسته نیست، پس رشد در برنامه باید به آرامی اتفاق بیوفته.
• تنوع درسی مناسب
اگه تنوع درسی مناسب نداشته باشی در طول روز نمیتونی از تمامی اجزای ذهنت و هر دو نمیکره مغزت به خوبی استفاده کنی. پس فقط یک نمیکره مغز خسته میشه و کیفیت مطالعه شما افت میکنه.
• مکتوب بودن
باید برنامه ات توسط یه سری اصول شخصیتی و علمی و…. چیده بشه و اهداف و برنامه یک هفته ات را به صورت مکتوب داشته باشی. علم ثابت کرده مکتوب کردن اطلاعات کمک به یادگیری میکند و نقش یک new folder را بازی میکند یعنی وقتی کاری که داری را مکتوب میکنی انگار توی ذهنت یه پوشه جدید براش تشکیل میدی، این فقط یکی از فوایدش هست کلی فواید دیگه هم داره که نگم براتون!
• قابلیت ارزیابی
برنامه ای خوبه که بتونی نقاط قوت و ضعف را داخلش پیدا کنی، بدونی چه تایم های در طول روز بازده ای بیشتری داشتی یا که بدونی چه درسی رو صبح بخونی بهتره، یا اینکه مقدار تست، مقدار ساعت مطالعه کل هفته ات ، کل روزت و .. را بتونی داخلش پیدا کنی یا اینکه بتونید با هفته های قبلی خودتون را مقایسه کنید و مشکلات خودتون را پیدا کنید پس یکی از ویژگی های برنامه خوب قابلیت ارزیابی آن است .
در قسمت زیر چند نمونه برنامه ریزی درست و اصولی رو که توسط مشاورین تیم چیده شده را آپلود میکنم، میتوانید از آن الگو برداری کنید.
ما چطوری واستون برنامه می ریزیم؟
با افتخار اولین تیم ارائه دهنده نوآوری تیم ورک در برنامه ریزی شما هستیم! حالا بریم که با این تکنیک در ادامه مقاله بیشتر اشنا شویم.
بیایید با یک مثال شروع کنیم. فرض کنید که شما یک دانش آموز هستید که برای برنامه ریزی به ما مراجعه کرده اید. در قدم اول یک جلسه آشنایی به صورت حضوری یا آنلاین باهم می گذاریم تا باشخصیت هم دیگر بیشتر آشنا شویم در پایان این جلسه شما باید در چند تست شخصیت شناسی که توسط تیم ما ارائه شده شرکت کنید و نتایج آن را به ما ارائه دهید. در قدم دوم یک جلسه دیگر می گذاریم که در این جلسه راجب اهداف بلند مدت شما، عادت های شخصی شما، منابع درسی شما، و چالش های ذهنی شما صحبت می کنیم، پس از پایان این جلسه برنامه شما توسط ۳ مشاور چیده می شود که یکی از این ۳ مشاور به عنوان مشاور اصلی شما انتخاب می شود، مشاور اصلی شما برنامه شما را می ریزد و برای مشاور دوم ارسال می کند ، مشاور دوم نظرات خود را با مشورت مشاور اصلی روی برنامه اعمال می کند و برای مشاور سوم ارسال می کند، مشاور سوم با مشورت مشاور اصلی و دوم نظرات خود را روی برنامه اعمال می کند و برنامه را برای دانش آموز ارسال می کند . پس از ارسال برنامه، دانش آموز باید هرشب گزارش کاری مکتوب برای مشاور اصلی خود ارسال کند که اگر مشکلی در اجرای برنامه بود همان شب حل شود که این مشکل به اصطلاح کهنه نکند. دقت کنید که دانش آموز ارتباط مستقیم با مشاور خود دارد نه غیر مستقیم به واسطه پشتیبان! در طول هفته بسته به نیاز دانش آموز جلساتی به صورت حضوری تک نفره، آنلاین تک نفره، آنلاین گروهی با مشاورین تیم دارد که در این جلسات هر آنچه در مسیر کنکور نیاز دارد مثل روش خلاصه نویسی، تحلیل آزمون، تکنیک مطالعه pq5r و…. به دانش آموز آموزش داده می شود. اگر روند مطالعه دانش آموز در طول هفته مشکوک بود آخر هفته از مطالب کل هفته از دانش آموز آزمون گرفته می شود که در روند پیشرفتش مشکلی به وجود نیاید. مشاورین ما با والدین دانش آموز در ارتباط هستند که هم نحو برخورد با دانش آموز کنکوری را به والدین آموزش دهند هم از اجرای برنامه توسط دانش آموز در خانه مطمئن شوند .
فواید برنامه ریزی به صورت تیم ورک چیه؟
۱- ادغام نقاط قوت مکمل و کاهش نقاط ضعف
۲- افزایش کیفیت برنامه
۳- خلاقیت و نوآوری بیشتر در برنامه
۴- افزایش دقت در برنامه و…
در کل همیشه قدرت یک گروه بیشتر از یک فرد است و این کار باعث می شود اشتباهات در برنامه به پایین ترین میزان برسد. برخلاف خیلی از جاهای دیگر که یک مشاور است و تعداد زیادی دانش آموز ما سه مشاور هستیم و یک دانش آموز…!