روش مطالعه ی زیست
سلام بچه ها 🙂
نوشته زیر کار یکی از دانش آموزان موفق رشته تجربی بنده هست ، سعی دارم که به مرور کلکسیون خوبی از روش مطالعه دانش آموزان موفق توی سایت ایجاد کنم ، امیدوارم که بهره کافی ببرید .
“مطالعه ی صحیح زیست شناسی” با توجه به بالا بودن ضریب درس زیست شناسی و اهمیت ان در کنکور تجربی میخواهم به شما توضیحی درباره نحوه صحیح مطالعه ان ارائه دهم: چرا با وجود مطالعه این درس رسیدن به درصد بالا مشکل است؟ گره کار کجاست؟ به مطالبی که میگویم بطور کامل دقت کنید.
برای خواندن زیست باید از سه اصل زیر پیروی کنید؛
۱)عمیق خواندن: خیلی ها فرق بین عمیق خواندن و مفهومی خواندن را نمیدانند. بگذارید با یک مثال برایتان توضیح دهم. مثلا در فصل پنج دوم دبیرستان میخوانیم که: (سیستم تنفسی حشرات از تعدادی لوله های درونی به نام نای تشکیل شده است. شاخه های نای در سراسر بدن منشعب هستند.تبادل گازهای تنفسی از این انشعابات با سلولهای بدن به طور مستقیم و بدون نیاز به همکاری دستگاه گردش مواد صورت میگیرد) ببینید وقتی دانش اموزان تجربی با چنین متن های پرملاطی مواجه میشوند باید خیلی عمیق آن را مطالعه کنند. در متن کتاب درسی اشاره شده “تعدادی لوله های درونی”. دانش اموز باید دقیقا با تفکر طراح سوال به متن نگاه کند. ممکن است طراح به جای واژه ی “درونی” واژه ی “بیرونی” را به کار ببرد.بنابراین کسی که متن را با دقت نخوانده است ممکن است در چنین دامی بیفتد. یا مثلا گفته “لوله های درونی” دقت کنید شما حتی باید به این “ها” نیز توجه کنید. اگر در گزینه ای از یک سوال گفته شود “یک لوله درونی” آن گزینه غلط است. شاید در ابتدا این روند مسخره بنظر بیاید اما اگر میخواهید نتیجه بگیرید باید با چنین دیدی درس زیست را مطالعه کنید. همچنین در عبارت بالا واژه های (نای_ در سراسر بدن_ بطور مستقیم_ و نیز بدون نیاز به دستگاه گردش مواد ) بسیار مهم می باشد. شما میتوانید در هنگام مطالعه با استفاده از خودکارهای رنگی موارد مهم متن را مشخص کنید.مثلا با استفاده از خودکار قرمز قیدها، با استفاده از خودکار سبز شکل ها و زیرنویس انها و با استفاده از رنگ صورتی واژه های کلیدی را مشخص کنید. یکی از کارهای موثر برای یافتن واژه های کلیدی این است که بلافاصله پس از حل تست ها دوباره به متن کتاب درسی بازگردید و کلماتی که در تست ها(بخصوص تست های سراسری) بیشتر مورد سوال واقع شده است را هایلایت کنید تا در مرورهای بعدی بدانید کدام واژه ها اهمیت بیشتری دارند.
۲)مفهومی خواندن: شاید طراح سوال بیاید و در رابطه با متن بالا سوالی طرح کند که یکی از گزینه های ان این چنین باشد: “در ملخ هموگلوبین گاز اکسیژن را به ماهیچه های عقبی می رساند” کسی که مفهومی درس را خوانده است متوجه میشود که این گزینه غلطی است زیرا گفته هموگلوبین اکسیژن را حمل میکند در حالی که گفتیم سیستم گردش مواد دخالتی در تنفس این جانور ندارد. در این مرحله باید از حفظ کردن طوطی وار مطالب خودداری کنید. بعد از اینکه یک مطلب را خواندید بدون نگاه کردن به کتاب ان را برای خود توضیح بدهید. توضیحات نباید کپی از متن باشد بلکه نکات مهمی را که ممکن است سوال شود برای خود بازگو کنید.
۳)ترکیبی خواندن: شما وقتی واژه حشرات را شنیدید باید تمام نکات ترکیبی ان را هم کار کنید اعم از: داشتن گردش خون باز، فراوانترین و موفق ترین جانوران در طول تاریخ، دفع اوریک اسید و… برای این کار می توانید یک صفحه از کتاب را که بیشتر درباره حشرات توضیح داده را انتخاب و تمام نکات مربوط به ان را که در کتابها و فصل های دیگر امده است را حاشیه نویسی کنید تا بهتر در ذهن بماند.
با رعایت این سه اصل و مرور متوالی میتوانید یک درصد فوق العاده کسب کنید. تقسیم ساعت مطالعه زیست شناسی: شما باید روزانه حداقل دو ساعت را به مطالعه ی زیست شناسی اختصاص دهید.
مدت مطالعه ی روزانه زیست را به چهار قسمت تقسیم کنید:
۱)قسمت اول را به مرور مطالب روزهای گذشته اختصاص دهید.
۲)در قسمت دوم مطالب مربوط به عنوان همین ساعت مطالعه را بخوانید.
۳)چند دقیقه استراحت کنید(حداکثر ده دقیقه)
۴)در قسمت اخر تست های مربوط به همین جلسه را پاسخ دهید. نکته: تعیین مدت زمان ۴ بخش ساعت مطالعه بستگی به خودتان و میزان پیشرفتتان در مطالعه دارد.
طرح یک ساعت مطالعه زیست شناسی:
۱)مرور جلسه قبل……» اجمالی
۲)مطالعه…..» تفکر در موضوع مورد مطالعه، خواندن دقیق همراه با خط کشیدن زیر مطالب کلیدی و خلاصه برداری
۳)استراحت چند دقیقه ای
۴) تست زدن بهترین شیوه ی مطالعه: پس از خواندن عمیق مطالب ۱۰ دقیقه به ذهن خود استراحت دهید. هر مطلب خوانده شده را یک روز پس از مطالعه و شش روز پس از مطالعه مرور کنید تا مطالب به خوبی در ذهن بماند.
نکته: خلاصه برداری از مطالب بسیار مهم است میتوانید دفترچه ای برای این کار تهیه کنید. برای صرفه جویی در وقت بهتر است مطالب را در کتاب درسی حاشیه نویسی کنید. اگر مطالب را بصورت نمودار درختی، شاخه ای، جدول و … خلاصه کنید بهتر است.
موفق باشید.
طاهری